Το νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας» πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και δημόσιο!

Παρ’ ότι τον τελευταίο χρόνο φάνηκε πιο ξεκάθαρα από ποτέ ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αναγκαίο για την επιβίωση όλης της κοινωνίας, στόχος για την κυβέρνηση φαίνεται να είναι η διάλυση και ιδιωτικοποίηση του. Η υγειονομική κρίση μετατράπηκε σε μια ιδανική ευκαιρία για επιχειρηματικά κέρδη, ακόμα και στο πεδίο της Υγείας. Τα self-test, ο τρόπος που οργανώθηκε ο εμβολιασμός αλλά και το άνοιγμα για την υποδοχή του τουρισμού είναι μόνο μερικά παραδείγματα της κερδοσκοπικής διαχείρισης της πανδημίας. Συνεχίζοντας την παράδοση «του καλύτερου μαθητή της ΕΕ» η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκκινεί τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση μιας σειράς νοσοκομείων, μέσω ΣΔΙΤ, στο πλαίσιο του πολυδιαφημισμένου προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Ένα από αυτά τα νοσοκομεία είναι και το Ασκληπιείο Βούλας, όπως φαίνεται από τις προετοιμασίες και την σχετική ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου. Με ένα Δ.Τ. στις 18/5, ο διοικητής του νοσοκομείου, ενημέρωνε γεμάτος ενθουσιασμό για την προοπτική περαιτέρω εμπλοκής των ιδιωτών στη χρηματοδότηση του νοσοκομείου και στην προσέλκυση επενδυτών.

Το Ασκληπιείο της Βούλας είναι το νοσοκομείο που εξυπηρετεί στον μεγαλύτερο βαθμό τα Νότια προάστια απορροφώντας την πίεση που αλλιώς θα κατευθυνόταν στα νοσοκομεία του κέντρου. Η ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης και η «προσέλκυση επενδυτών» ανοίγει τις πόρτες για την ιδιωτικοποίηση του που θα στερήσει στους κατοίκους των γύρω περιοχών αλλά και ολόκληρης της Αθήνας την πρόσβαση στην δημόσια υγεία. Την ίδια στιγμή, αυτές οι τακτικές οδηγούν σε νοσοκομεία δύο ταχυτήτων: από την μία το κομμάτι του νοσοκομείου που προσφέρει κέρδη, το νοσοκομείο των επενδυτών και των ιδιωτικών ασφαλίσεων και από την άλλη το κομμάτι του νοσοκομείου για τους δημόσια ασφαλισμένους, τους φτωχούς ασθενείς, όσους δεν έχουν την πολυτέλεια να είναι πελάτες.

Η επίθεση όμως αυτή δεν μένει χωρίς απάντηση. Με το που δημοσιεύτηκε το ΔΤ της διοίκησης υπήρξε μαζική και δυναμική αντίδραση του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου και τοπικών φορέων. Πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση του σωματείου όπου εργαζόμενοι αλλά και τοπικός κόσμος διακήρυξαν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα γίνουν δεκτά τα σχέδια της κυβέρνησης και της διοίκησης. Στις 26/5 μάλιστα το σωματείο εργαζομένων οργάνωσε συνέντευξη τύπου για να γνωστοποιήσουν τις διαθέσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης, αλλά και για να θέσει έναν αγωνιστικό σχεδιασμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως Μια Πόλη στον Δρόμο δηλώνουμε ότι είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους του Ασκληπιείου και απέναντι σε όσους θέλουν να μας στερήσουν την υγεία μας στο όνομα του κέρδους. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας για να παραμείνει δημόσιο και ανοιχτό για όλους και όλες το μεγαλύτερο νοσοκομείο της ευρύτερης γειτονιάς μας. Απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις και τα ΣΔΙΤ εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για δημόσια και δωρεάν υγεία.